Enschede is uitgeroepen tot de bijenstad van Overijssel.

Samen met ons lid Anton Swaters en RTV Oost hebben een leuke informatie film geproduceerd

op de onderstaande link kunt u de film bekijken.

Klik hier om de film te bekijken

Donateur Plus:

Iemand die lid is van de NBV ,en lid van een andere plaats/afdeling.

• Bezoeken van de nieuwjaarsreceptie met aanhang.
  • Bezoeken van de brunch met aanhang.
  • Bezoeken van bieproatavonden.
  • Bezoeken van de winterzit.
  • Verder geen faciliteiten.

Kosten € 20,00 per jaar , opgave via mail: http://bijenverenigingenschede.nl/index.php/contact

Donateur

Iemand die de bijenvereniging afdeling ENSCHEDE doneert maar geen lid is van de NBV.

• Bezoeken van de nieuwjaarsreceptie met aanhang.
  • Bezoeken van de brunch met aanhang.
  • Verder geen faciliteiten.

Kosten € 15,00 per jaar , opgave via mail: http://bijenverenigingenschede.nl/index.php/contact

Lid of gezinslid:

Volwaardig en betalend lid van de NBV en afdeling Enschede.

• Mag gebruik maken/lenen van de door de vereniging ter beschikking gestelde materialen.
  • Bezoeken van bieproatavonden.
  • Bezoeken van de nieuwjaarsreceptie met aanhang.
  • Bezoeken van de winterzit - Bezoeken van de brunch met aanhang.
  • Meedoen met zondagmiddagrooster en voorlichting geven.
  • Bijwonen jaarvergadering.
  • Ontvangt het maandblad NBV.
  • Verzekerd via NBV.
  • Bijwonen diploma-uitreiking en andere georganiseerde activiteiten zoals honingkeuring.

Kosten:

• Lidmaatschap NBV
  • Bijdrage Regio Oost
  • Lidmaatschap Afdeling Enschede
  • Administratiekosten

Totaal € 81,00, dit bedrag wordt geïnd via NBV.

Welkom op de website van de
Nederlandse Bijenhouders Vereniging Afdeling Enschede (NBVE)

Je kunt hier onder andere informatie vinden over de vereniging, activiteiten, cursussen, de imkers van Enschede en natuurlijk allerlei informatie over bijen, het houden van bijen en bijenproducten. Enkele van deze bijenproducten zijn overigens ook te koop in het Koetshuis.

Verder is deze site ook een informatiepunt voor leden van de vereniging om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de vereniging. Kijk voor nog meer informatie ook op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.

Heb je vragen over bijvoorbeeld bijen, bijenhouden, de vereniging of heb je misschien opmerkingen of aanvullingen met betrekking tot deze website?

Neem dan gerust Contact met ons op.

Afbeeldingsresultaat voor ledeboerpark enschede

Klik hier voor de info film van Anton Swaters

De vereniging biedt de volgende cursussen aan:

Cursus Beginnend imker:

Deze cursus wordt jaarlijks in februari aangeboden in samenwerking met de groep Overijssel-Oost van de NBV en wordt gegeven door een gediplomeerde docent. De cursus wordt afgesloten met een klein examen waarna je een diploma van de NBV ontvangt.

Na drie jaar bijenhouden met tenminste enkele volken kunt u een vervolgcursus volgen zoals bijvoorbeeld bijenteelt voor gevorderden. In deze cursus wordt o.a. ingegaan op het kweken van raszuivere koninginnen en hoe de varroamijt biologisch bestreden kan worden.

De Cursus Beginnend Imker bestaat uit 4 theorielessen en een 10-tal praktijklessen, de laatste les is de examenles.

In de theorielessen worden o.a. de volgende onderwerpen besproken:

• insecten o.a. bijen en wespen
  • leefwijze van een bijenvolk
  • samenstelling van een volk
  • taken van de werkbij
  • bijentaal
  • drachtplanten
  • bijenwoningen
  • bijenziekten
  • en nog veel meer

In elke praktijkles wordt steeds een taak centraal gesteld.

We leren met bijen omgaan en bijen verzorgen. Deze taak hangt samen met de ontwikkeling van het bijenvolk in de loop van het jaar:

• In het voorjaar wordt een eerste controle uitgevoerd.
  • Ter voorkoming van zwermen kan de koningin gemerkt worden en een vleugel geknipt.
  • Er worden raampjes gemaakt.
  • Een kunstzwerm wordt gemaakt.
  • De doppen met jonge koninginnen worden gebroken.
  • Is de jonge koningin aan de leg?
  • Honing oogsten en slingeren.
  • Inwinteren.
  • Een laatste controle voor de winterzit.

De kosten van de cursus zijn € 150,- , waarvoor een cursusmap met inhoud en een boek, de koffie en de lokaliteit en de bijenvolken waarin moet worden gewerkt tijdens de praktijklessen.

De cursus wordt gegeven in 't Koetshuis (de bijenstal van de NBV-Enschede) in het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede.

De theorielessen worden gegeven op zaterdagmorgen op het AOC aan de Hengelosestraat en starten om 10.00 uur.

De praktijlessen worden gegeven op vrijdagavond en/of zaterdagmorgen. E.e.a. wordt overlegd met de docent.

Gelieve het cursusgeld over te maken op NL15 RABO 0166 225 096 voor 1 maart. Pas na ontvangst is je aanmelding definitief.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website van de NBV.