Skip to main content

Afgelopen weekend, 13 en 14 april 2024, zijn meerdere Aziatische Hoornaar koninginnen gesignaleerd in Oost-Nederland. Ze zijn gezien in Hengelo, Almelo en bij Ommen.

Bij deze het verzoek om een of meerdere val(len) te plaatsen. De vallen hoeven niet in de buurt van een bijenkast geplaatst te worden. De koninginnen zijn nu op zoek naar nectar voor brandstof, hout voor hun nest, water en een beetje eiwit voor de larven.

Een volk Aziatische hoornaars begint in het voorjaar met een bevruchte koningin die een nestje maakt waarin ze eitjes legt. De hieruit gevormde werksters jagen op insecten, verzorgen de larven en bouwen een nest zo groot als een kleine skippybal, waar het volk naartoe verhuist als het uit het primaire nest gegroeid is. In de periode augustus – november vliegen enkele honderden koninginnen uit die vervolgens paren en zich daarna verspreiden tot enkele tientallen kilometers van het nest om te overwinteren.

Alle reden dus om nu actie te ondernemen door een val te plaatsen. Een val moet 2 x per dag gecontroleerd worden in verband met bijvangst. Als dat niet lukt dan liever geen val plaatsen.

De Europese en Aziatische hoornaars lijken op elkaar, maar de Aziatische is donkerder met een zwart borststuk, waar de Europese roodzwart is en is iets kleiner dan de Europese.

Als je een koningin hebt gezien of gevangen dan graag zo spoedig mogelijk, met foto of filmpje melden op waarneming.nl.

Een val kan je aanschaffen in het Koetshuis of on-line, bijvoorbeeld via https://dokterbee.nl.

De lokstof kan je eenvoudig zelf maken door het mengen van blond bier, zoete witte wijn en suiker (of suikersiroop) in de verhouding 1:1:1.